Bindweefselmassage
Bindweefselmassage wordt – in tegenstelling tot de meeste massage – niet toegepast op de spieren maar op de bindweefsellaag in het lichaam.
Deze laag bevindt zich tussen de opperhuid en de spieren. Elke bindweefselmassage begint met een lichamelijk onderzoek.
De warmte- en koudegebieden worden vastgesteld evenals de conditie van de energiedoorstroming. Vervolgens wordt door middel van stevige massage-grepen de huid opgekruld of opgetild zodat verklevingen of probleemzones opgelost kunnen worden. In het bindweefsel wordt de doorbloeding geactiveerd, de aanmaak van collageen gestimuleerd en de kwaliteit ervan sterk verbeterd. Collageen is een lijmvormende eiwitstof die een hoofdbestanddeel van bindweefsel is. Eveneens worden de afvalstoffen losgemaakt en de balans in het bindweefsel hersteld.
Bindweefselmassage wordt in de meeste gevallen liggend op een massagetafel uitgevoerd. In enkele gevallen gebeurt dit in zithouding, afhankelijk van de klacht of aandoening. Doorgaans worden de rug, schouders, armen en benen gemasseerd. Om optimaal effect van de behandeling te bereiken wordt er direct op de huid gemasseerd zonder gebruik van oliën. Na afloop van de massage zal het lichamelijk onderzoek worden herhaald om te controleren of het gewenste effect is bereikt. De bindweefselmassage kan eenmalig toegepast worden om onderliggende probleemzones aan het licht te brengen, maar kan ook periodiek worden gegeven om erger te voorkomen of verborgen gebleven stoornissen te verhelpen.
Bindweefselmassage is geschikt voor vrijwel alle huidtypes, ook voor de dunne, gevoelige huid. Het is een zeer effectieve vorm van therapeutische massage die eveneens een diepgaande werking elders op het lichaam kan geven. Deze verder gelegen organen en andere weefsels worden via de zenuw- en energiebanen gunstig beïnvloed. Bindweefselmassage wordt daarom ook wel een “reflexzonebehandeling” genoemd.
Indicaties en effecten
Bindweefselmassage kan worden toegepast bij klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en migraine, buik- en borstkasaandoeningen, maag- en darm-aandoeningen, langdurige verkoudheid, gewricht- en spierreuma, gevoeligheidsstoringen, slapeloosheid en pijnen bij of het uitblijven van menstruatie. De massage heeft een positief effect op een verslapte of slecht doorbloedde huid en cellulitis, striae (striemen ten gevolge van zwangerschap) en ook littekenweefsel kan door deze massage techniek sterk verbeteren.
Vanwege de diep doordringende werking van de massage kunnen de effecten wisselend zijn. Men kan zich na de behandeling uitermate fit en helder van geest voelen of zeer ontspannen. Ook kan men zich zeer vermoeid voelen. Dit heeft te maken met het vrijkomen van opgeslagen afvalstoffen van het lichaam. Rust nemen na de behandeling en veel water drinken zorgen voor de juiste balans.